20 interesanti fakti par karogiem

idomus faktai apie veliavas

20 interesanti fakti par karogiem

Tāpat kā visas lietas, kas mūsu dzīvē pastāv jau ilgāku laiku, arī karogi ir uzkrājuši lielu un  interesantu faktu bagāžu, kas datēti jau no Ēģiptes impērijas laikiem.

Pirmie karogi, pirmo reizi tika izmantoti jau pirms mūsu ēras, tāpēc ir sakrājušies daudz interesantu faktu par karogiem. Zemāk jūs atradīsiet interesantu karogu faktu izlasi.

1. 5 vecākie valstu karogi ir: Skotijas karogs (no 8.gs. pirmās puses), Austrijas karogs (ieviests ap 1230.g.), Latvijas karogs (pirmo reizi lietots ap 1280.g.), Dānijas karogs (pirmo reizi lietots ap 1307.g.), un Albānijas karogs (pirmo reizi lietots ap 1443. gadu).

2. Šveices un Vatikāna karogi ir vienīgie pasaulē, kas ir kvadrātveida.

3. Mozambika ir vienīgā valsts pasaulē, kuras karogā ir attēlots šaujamieroča AK-47 siluets.

4. Monako un Indonēzijas karogi ir gandrīz identiski, atšķiras tikai karogu izmēri.

5. No 1977. līdz 2011. gadam Lībijas karogs bija vienkrāsaini zaļš

6. Savukārt Francijas karogs no 1815. līdz 1830. gadam bija vienkārši balts

7. Pirmais olimpiskais karogs tika pazaudēts uz 77 gadiem, uzreiz pēc 1920. gada olimpiskajām spēlēm. Pēc tam izrādījās, ka sportists, kurš bija apmeklējis olimpiādi, bija aizmirsis šo karogu savā koferī.

8. Lielā zvaigzne Ķīnas karogā apzīmē valsts komunistisko partiju, bet 4 mazākās – Ķīnas ekonomiskās klases: zemniekus, strādniekus, sīkburžuāziju un patriotiskos kapitālistus.

9. Marsam arī ir karogs. NASA inženiera izveidoto karogu veido trīs krāsas. Karogs sastāv no trim vienāda biezuma vertikālām svītrām. Sarkanā krāsa apzīmē Marsu, zaļā un zilā krāsa apzīmē virzību uz cilvēku apmešanās iespēju uz šīs planētas.

10. Miera sarunu laikā Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas pārstāvji uz sanāksmēm nesa arvien lielākus karogus. Tā tas turpinājās līdz brīdim, kad vienu tikšanos nācās atcelt, jo atnestie karogi vairs nespēja ietilpt telpā.

11. Miera laikā Filipīnu karogs tiek izkārts ar zilu lenti augšpusē, bet kara laikā karogu izkāra reversā, ar sarkanu lenti augšpusē.

12. Lai gan vēsturnieki vēl nav pilnībā vienisprātis par to, Krievijas karogs ir vienīgais pasaulē, kuram nav īstas nozīmes vai izskaidrojuma

13. Kambodžas un Afganistānas karogi ir vienīgie pasaulē, kuru karoga dizainā ir attēlotas ēkas

14. Norvēģijas karogs tiek uzskatīts par "karogu māti", jo tā iekšpusē ir atrodams Indonēzijas karogs, Polijas karogs, Somijas karogs, Francijas karogs, Nīderlandes karogs un Taizemes karogs.

15. Pašreizējo ASV karogu izveidoja septiņpadsmit gadus vecs jaunietis, kā skolas projektu. Par šo karogu skolotājs skolēnam ielika B atzīmi. Pēc tam, kad studenta izveidotais karoga dizains kļuva oficiāls, atzīme tika izlabota uz A +.

16. Karogu zinātni sauc par veksiloloģiju.

17. Augstākais karoga masts ir Džidā, Saūda Arābijā. Masta augstums ir 170 metri!

18. Itālijas karogs tika izveidots, aizvietojot zilo krāsu uz Francijas karoga ar Napoleona Bonaparta mīļāko krāsu - zaļo.

19. Šobrīd uz Mēness atrodas 6 ASV karogi.

20. Īrijas karogs ir zaļā, baltā un oranžā krāsā. Zaļā krāsa apzīmē - katoļus, oranžā - protestantus un baltā - mieru un vienotību.

Šie ir tikai daži interesanti fakti par mums apkārt esošajiem karogiem. To ir daudz vairāk, pasaulē lielākais karogs šobrīd ir 2448 m² liels, Nepālas karogs ir vienīgais, kas nav taisnstūrveida utt. Valstu karogiem piemīt gara un interesanta vēsture, kurā ir vērts iedziļināties ikvienam.

Ja jūs meklējat attiecīgās valsts karogu, kuru vēlaties pacelt pie sava uzņēmuma, iestādes vai organizācijas, tos visus varat atrast mūsu interneta veikalā.

flagmanis.lv - flagmanis karogu izgatavošanā!